Met de blik op morgen

In de afgelopen tijd hebben veel aanbieders van digitale lesmiddelen online hun platform of lesmateriaal tijdelijk gratis aangeboden. Dat was nodig om de sprong in het diepe te maken die de corona voor veel docenten en scholen had betekend. Het was overal te lezen: Wat normaal gesproken jaren nog zou duren om voor mekaar te krijgen op digitaal gebied, werd nu binnen enkele maanden ontwikkeld, simpelweg omdat er geen alternatief was. Leerpodium kijkt terug op wat ze zelf hebben bereikt en vat hier samen wat Leerpodium meer te bieden heeft dan andere aanbieders. Dat gezegd hebbende; meer is natuurlijk niet altijd beter.

Open Source Software

Leerpodium maakt gebruik van WordPress. WordPress is een van de meest gebruikte software om websites mee te maken. Geschat wordt dat het om 40% van de websites wereldwijd gaat. Daardoor herkennen de gebruikers de thema’s vaak en zijn veel docenten en studenten al bekend met WordPress. Daardoor kunnen studenten hun peers gemakkelijk ondersteunen.

Voor docent en student

De student kan zijn portfolio volledig naar eigen smaak en wens vormgeven. En tenzij met de school anders is afgesproken bepaalt hij zelf ook wat hij op zijn portfolio plaatst. Deze verregaande personalisatie hoeft evenwel het leerproces en het overzicht van de docent niet in de weg te staan.

De docent kan buiten het portfolio om taken klaarzetten voor studenten in de ELO waar ook de voortgang van studenten kan worden gevolgd. Vanuit de ELO is het ook mogelijk om berichten te zien de door studenten worden geplaatst op hun portfolio.

Verschillende portfolio’s

Op sommige schoen willen ze dat studenten verschillende portfolio’s bijhouden. Voor kunstvakken, voor LO, taal, LOB of voor een sectorwerkstuk. Dat is met WordPress geen probleem omdat je makkelijk met verschillende categorieën kunt werken en aan de hand daarvan eenvoudig de verschillende portfolio’s op kunt roepen.

De websites/portfolio’s van de studenten kunnen desgewenst gedeeld worden met aangewezen personen, zodat ze gebruikt kunnen worden als CV voor een vervolgopleiding of stage plek. Maar uiteindelijk kan elke lerende de website die gedurende het leertraject eenvoudig meenemen en zelf publiceren.
Omdat WordPress zo wereldwijd bekend staat, is het ook eenvoudig om zelf een WordPress website in de lucht te brengen. Alle hostingbedrijven hebben daar een mogelijkheid voor en zelfs de meeste routers tegenwoordig. Het is letterlijk een kwestie van enkele klikken om een portfolio website te exporteren en ergens anders te importeren, en dan staat de website open voor iedereen waarvan de eigenaar dat wil.

Up-to-date

Meteen wordt een volgend voordeel van het Open Source platform van WordPress duidelijk, namelijk dat de software steeds volgens de laatste standaarden werkt. De nieuwste functies komen vanzelf beschikbaar, eventuele beveiligingslekken worden meteen gedicht en het geheel blijft een moderne uitstraling behouden, Een gebruiker hoeft zelf niets te doen om zijn website bij te houden. Dit gebeurt namelijk automatisch. Er zijn veel ontwikkelaars bij betrokken. Met elkaar zorgen ze ervoor dat WordPress websites uptodate blijven en dus ook veilig.

Geen vendor lock-in

Omdat leerpodium werkt met Open Source standaarden, betekent het dat ook dat iedere organisatie zelf alles in handen kan nemen. Tijdens elk moment van het traject zou een organisatie kunnen zeggen: Wij doen het wel zelf. Op dat moment kan Leerpodium de gehele database aan de betreffende organisatie overhandigen, compleet met de broncode. Geen vendor lock-in wordt dat genoemd. Dat betekent dat een organisatie niet aan Leerpodium vast zit. Ieder andere aanbieder van digitale middelen, zowel als de school zelf, kan kosteloos een netwerk overnemen en al of niet zelf gaan hosten.