In 2014 is in het sectorakkoord VO afgesproken dat leerlingen in het middelbare onderwijs voortaan naast hun einddiploma ook een plusdocument mee krijgen van hun school. Dit plusdocument moet een overzicht geven van de brede vorming van een leerling tijdens diens middelbare school tijd.
Volgens de VO raad is een plusdocument een breed gedragen definitie:
Het plusdocument is de verzamelstaat van aspecten van brede vorming. Het laat zien hoe de leerling zich heeft ontwikkeld naast het cognitieve programma waarvan diploma en cijferlijst de weergave zijn. Het plusdocument is bedoeld om de leerling in staat te stellen zo goed mogelijk de eigen brede vorming en talenten te tonen en te onderbouwen.
Volgens dit document van de VO raad is de opdracht aan de scholen wat betreft het plusdocument:
De school:
Uitgangspunten inzake de relatie met leerlingen
De school:
De bedoeling is in ieder geval dat het plusdocument vervolgopleidingen beter inzicht geeft in de studenten die zij eventueel willen toelaten. Dat zou betekenen dat er betere keuzes worden gemaakt door zowel opleidingen als studenten. Wat weer positieve invloed kan hebben op de voortijdige uitstroom.
De persoonlijke groei van een leerling moet zichtbaar worden in het plusdocument. En dan juist die elementen die niet of moeilijk te becijferen zijn.
Hoe zo’n plusdocument eruit ziet is geheel aan de scholen zelf. Het kan zich richten op buitenschoolse activiteiten, maar dat hoeft niet. En het kan zowel competenties, vaardigheden als de talenten van iemand belichten.
Deze infographic van de VO raad laat voorbeelden zien.
In de praktijk komen de volgende categorieën vaak terug op plusdocumenten:
Uit dit document van de VO raad:
Afhankelijk van de hiervoor gemaakte keuzes kunt u vaststellen wie de regie
(waarover) heeft: de school, de leerling of beiden. De ene school wil meer
verantwoordelijkheid bij de leerling leggen dan de andere. Het plusdocument
is van de leerling: hij gaat er uiteindelijk mee aan het werk. De school faciliteert het proces rondom het plusdocument en valideert de activiteiten, vaardigheden, competenties of talenten die onder de regie van de school ontwikkeld zijn. Als u ervoor kiest om alleen activiteiten onder regie van de school op te nemen, dan betekent dat een verantwoordelijkheid voor de school voor correcte vermeldingen op het plusdocument. De validering ligt dan bij de school. Als u het initiatief volledig bij de leerling wil leggen of een mengvorm kiest, dan ligt het voor de
hand dat de school alleen de zaken valideert waar hij de regie over heeft. De leerling is dan verantwoordelijk voor zijn of haar gedeelte. Uiteraard moet daarover een gesprek plaatsvinden tussen leerling en begeleider (mentor, coach,
examensecretaris of wie er verantwoordelijk is gesteld). Van de school kan niet worden verwacht dat de door de leerling aangedragen informatie bij externe partijen gecheckt wordt.
Degenen die al met Leerpodium werken zullen snappen dat Leerpodium portfolio’s de facto plusdocumenten zijn.
We hebben het al gezien op partners als AHK, NHL, ArtEZ en HKU dat studenten Leerpodium portfolio’s meegenomen worden en ondertussen dienen als persoonlijke website van alumni.
De uitdaging die wij met scholen aangaan zijn ook gebaseerd op de volgende aanbevelingen van de VO raad: Wat is een plusdocument NIET?
Ongeveer de helft van de scholen hebben ondertussen stappen gemaakt bij de invoering van een plusdocument.
Onze partner Haganum is daar onlangs mee begonnen. Alle 800 studenten hebben sinds kort een Leerpodium plusdocument. Het smaakt naar meer.
Het is gezien de eisen van de VO raad belangrijk dat een dergelijk document gedurende de hele schoolloopbaan wordt bijgehouden. We vragen dan ook aan scholen om zich aan te melden.
Wil je ook als school meedoen aan de ontwikkeling van een plusdocument, of wil je meer informatie over onze mogelijkheden?
Meld je dan hier aan.