Wachtwoordbeleid

Ik heb het er al eens eerder over gehad, zwakke wachtwoorden of het onzorgvuldig omgaan met wachtwoorden zijn misschien de zwakste schakels als het gaat om digitale leermiddelen. Zeker nu de AVG deadline dichterbij komt.

Een tijdje geleden kwam ik onderstaande strip tegen waarin wordt uitgelegd hoe je makkelijk een sterk wachtwoord voor jezelf kunt maken. Minder moeilijk dan je zou denken:

En hoewel dit waarschijnlijk echt opgaat, is het niet echt praktisch als je voor alle verschillende websites verschillende wachtwoorden nodig hebt. Hetgeen natuurlijk aan te raden is.
Biometrische herkenning zou wel eens een toekomst kunnen hebben, maar ook daar zijn de nodige vraagtekens bij te zetten.
Onlangs las ik een bericht van BlackBerry waarin ze melding maken van het idee dat wachtwoorden wellicht tot het verleden horen als je het internetgedrag van de gebruiker in kan zetten. iedereen heeft een bepaalde manier van werken als die achter zijn device zit. Dit gedrag is dermate idiosyncratisch dat het herleidbaar zou kunnen zijn tot een bepaalde persoon. Die persoon zou dan automatisch toegang kunnen krijgen tot de websites die hij/zij bezoekt.

Interessant, en ik ben er ook van overtuigd dat de technologie dermate voortraast dat er een oplossing voor gevonden wordt voor het wachtwoord probleem; een oplossing die we nu wellicht nog helemaal niet zien.
Maar ik ben dan meteen benieuwd hoe zich dat vertaalt tot AVG

https://executive-people.nl/599148/zwakke-wachtwoorden-behoren-tot-het-verleden-dankzij-nieuwe-technologie.html