Turnitin

Sinds afgelopen week zijn wij officieel partner van Turnitin.
Dit van oorsprong Amerikaans bedrijf is een van de grote spelers als het gaat om plagiaat controle.

Veel Nederlandse hogescholen en universiteiten maken al gebruik van deze dienst als ze bv met Blackboard werken, waarmee het is geïntegreerd.

De AHK, academie voor bouwkunst wil van Blackboard af en hebben ons gevraagd een werkbaar alternatief te ontwikkelen.

Vorig jaar kwam Turnitin in het nieuws omdat een Amsterdamse filosofiestudent weigerde zijn werk beschikbaar te stellen aan Turnitin. Het bedrijf zou namelijk in haar gebruikersovereenkomst hebben staan dat zij over de rechten van dat werk kunnen beschikken. Ook vanuit Canadese scholen is dit probleem aangekaart.
Het bedrijf zegt zelf op de website van haar Nederlandse afdeling persoonlijke gegevens van studenten enkel te gebruiken voor ‘Wettelijke redenen’, en geeft daarbij aan volledig compliant te zijn aan de Europese wetgeving. Bovendien staat er in hun privacybeleid:

Te allen tijde blijft u 100% eigenaar van uw intellectuele eigendomsrechten. Turnitin zal nooit het copyright opeisen van enig werk dat is ingediend bij of via onze dienst. Uw eigendom is UW eigendom. We zullen uw intellectueel eigendom nu en in de toekomst voor geen ander doel gebruiken dan het leveren, ondersteunen en ontwikkelen van onze diensten, ontworpen om uw copyright te beschermen en te versterken.

Zo zijn er vele scholen die het probleem van de Amsterdamse VU minder ervaren en dus ook de AHK academie voor bouwkunst.
De meeste technische hobbels zijn ondertussen genomen en binnenkort gaan de eerste studenten ermee aan de slag.