Samenwerkingsruimte

Wat is een samenwerkingsruimte?

In een samenwerkingsruimte werken scholen online samen om tot een gezamenlijk doel te komen. Het wordt gebruikt om elkaar up-to-date te houden over de laatste ontwikkelingen van bijvoorbeeld verschillende faculteiten. Je kunt eenvoudig contact zoeken met collega’s van andere scholen.

De meerwaarde van een samenwerkingsruimte is dat een nieuwsfeed laat zien waar iedereen mee bezig is. De communicatie is interactief met multimediaal materiaal, zoals filmpjes, foto’s en linkjes naar externe bronnen. Daarnaast kunnen collega’s privé berichten sturen met een geïntegreerd e-mailsysteem. De chatfunctie maakt direct contact laagdrempelig.

Het delen van documenten gaat net zo eenvoudig als bij bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. Docenten kunnen documenten direct aanmaken in de samenwerkingsomgeving zelf, of uploaden als mediabestand. De documenten kunnen worden gecategoriseerd in een structuur die de school zelf bepaalt, bijvoorbeeld door te werken met mappen of categorieën.

Gebruikers kunnen meedenken welke functies zij wel en niet willen in de samenwerkingsruimte. Zo krijgen de docenten, en daarmee de scholen zelf, precies wat zij willen en nodig hebben om goed samen te werken.

De voordelen op een rijtje

 • Plaats en tijd onafhankelijk samenwerken
 • Interactieve interne communicatie met multimedia
 • Documenten ontwikkelen en delen
 • Processen vastleggen en (op afstand) volgen
 • Mogelijke integratie met bestaande omgevingen
 • Functies toevoegen of verwijderen
 • Klein beginnen en eenvoudig opschalen
 • Voor 10 of 100.000 docenten

Voorbeelden uit de praktijk

keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_left

Projectruimte Nederlandse Filmacademie

De Nederlandse filmacademie (een onderdeel van de AHK) wilde een online project/samenwerkingsruimte.
Gedurende een schooljaar werken studenten in telkens wisselende samenstellingen zelfstandig aan opdrachten.
Dit zijn doorgaans filmprojecten die binnen een bepaalde tijd moeten zijn afgerond.
In de projectruimte kunnen docenten de opdracht plaatsen, inclusief alle voorwaarden waaraan de opdracht moet voldoen en de benodigde bronnen.
Studenten kunnen met elkaar in contact blijven middels het mededelingenbord. Hier kan de docent ook de vorderingen zien van de studenten en zo nodig van feedback en een beoordeling voorzien.
Ook kunnen studenten het meest actuele rooster zien, hetgeen voor projecten bij de filmacademie noodzakelijk is in verband met het reserveren van materialen en filmopnameruimtes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Workspace European Parliament Ambassador School

 

Casestudy

Het Europees Parlement heeft Leerpodium gevraagd een afgesloten samenwerkingsruimte te ontwikkelen voor de European Parliament Ambassador Schools (EPAS).  De samenwerkingsruimte heet ‘Workspace’ en is niet vindbaar op online zoekmachines, zoals Google, Yahoo of Bing.

De Workspace wordt gebruikt door 250 scholen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Ierland, Spanje, Griekenland, Malta en de administratieve afdeling in Brussel. De ‘EIO-administrators’ (docenten) van de verschillende landen hebben exclusieve toegang. Zij kunnen:

 • Nieuws en E-Twinning verzoeken plaatsen op de homepagina van alle landen
 • Evenementen toevoegen aan de online kalender van hun eigen land
 • Scholen toevoegen, aanpassen of verwijderen in de School sectie van hun eigen land
 • Media (bv lesmateriaal) toevoegen, aanpassen of verwijderen in de databank van hun eigen land
 • Gebruikers dempen, verwijderen of verbannen in de chatruimte van het E-Twinning platform

European Parliament Ambassador School in beeld

European Parliament Ambassador School
Homepagina met de nieuwsfeed voor de laatste updates

Berichten in de nieuwsfeed kunnen worden gefilterd op categorieën, populaire berichten en recente berichten. gebruikers kunnen reageren op berichten.[/caption]

 

In de kalender staan evenementen met plaatjes, adressen en een link naar googlemaps.

 

European Parliament Ambassador School
Gebruikers delen lesmateriaal in de databank. Zij maken zelf mappen en bestanden aan, waar zij hun materiaal in plaatsen. Het materiaal kan na het uploaden worden aangepast.
Er kan worden gefilterd op landen, niveau, het soort activiteit en leeftijdscategorie.

 

European Parliament Ambassador School
Dit is het overzicht van de gebruikers die deel uitmaken van de community. Zoek collega’s op uit je eigen land of uit de EU.