Leesplein

Wat is een leesplein?

Een leesplein is een online catalogus met boeken in verschillende talen. De boeken die geplaatst worden zijn goedgekeurd door sectie van de school. De leerlingen kunnen een eigen bijdrage leveren in het aanbod van de boeken. De boeken staan met afbeeldingen van de covers op het leesplein en zijn filterbaar op bijvoorbeeld titel, schrijver, genre en periode.

Online literatuurlijst en leesdossier

De leerlingen houden online hun literatuurlijst bij. Zij schrijven boekverslagen en reviews. Ook kunnen ze een aantal sterren toevoegen ter beoordeling van een boek. Zo kunnen leerlingen van elkaar lezen wat zij vinden van verschillende boeken en kunnen ze boeken af- of aanraden. Ze kunnen boeken filteren op ‘best beoordeeld’ door medeleerlingen. Het leesplein heeft een reactiesysteem, zodat online discussies worden gevoerd. Leerlingen delen kennis, meningen en ervaringen in deze online leesclub.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een leesdossier. Dat is een onderdeel van een digitaal portfolio, met de nadruk op literatuur. Het voordeel hiervan is dat leerlingen een overkoepelend digitaal portfolio bijhouden, waarin zij in verschillende dossiers de vorderingen bijhouden van verschillende vakken. Zo hebben zij bijvooreeld een ckv-dossier, leesdossier en tto-dossier in één digitaal portfolio. Klik hier voor meer informatie over digitale portfolio’s en leesdossiers.

Resources

Het leesplein biedt mogelijkheden voor aanvullend multimediaal materiaal. Zo kunnen bijvoorbeeld externe bronnen worden toegevoegd zoals een linkje naar een interview met een schrijver, een synopsis, een verfilming van een boek, een documentaire, een audioboek, etc.

De voordelen op een rijtje

  • Altijd overal toegang tot online catalogus
  • Eenvoudig en praktisch zoeken (bijvoorbeeld titel/schrijver / genre / periode / best beoordeeld)
  • Online leerproces volgen
  • Gebruik van multimedia
  • Inspiratie van en voor leerlingen

Voorbeelden uit de praktijk

keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_left

Leesplein Edith Stein College

        Edith Steinentree-federatie  knnisnet logo

Casestudy

Het Edith Stein College maakt gebruik van een leesplein voor de taalvakken. Het is een meertalige database met literatuur; de leerlingen kiezen uit Nederlands, Engels, Frans, Duits, Turks en Arabisch. De collectie boeken is filterbaar op trefwoord, auteur, genre, periode en moeilijkheidsgraad (easy, intermediate en advanced). De leerlingen schrijven boekverslagen, reviews en beoordelen boeken aan de hand van sterren. Er kan aanvullend materiaal toegevoegd worden, zodat ook andere mediabronnen geraadpleegd kunnen worden. Tot slot kunnen gebruikers altijd suggesties kwijt aan ons team ter verbetering van het platform.

Leesplein in beeld

Leesplein
In de online catalogus staan boeken uit verschillende talen
Leesplein Edith Stein College
In het nieuwsoverzicht zien leerlingen en docenten de laatste updates

 

Leesplein
Op het leesplein staat een grote collectie boeken, filterbaar op trefwoord, auteur, genre, periode en moeilijkheidsgraad
Leesplein
Leerlingen en docenten kunnen multimediaal materiaal toevoegen, zoals filmpjes, documentaires, interviews, plaatjes en linkjes naar andere externe bronnen en dat koppelen aan bijbehorende boeken
Leesplein
Gebruikers kunnen altijd vragen en / of opmerkingen plaatsen waar wij mee aan de slag gaan