Kunstdossier

Het nieuwe CKV programma, sinds dit jaar ook voor VMBO, heeft een nog grotere nadruk gelegd op verslaglegging. Middels een kunstdossier moet een leerling kunnen laten zien wat hij of zij tijdens diens schoolloopbaan heeft ervaren/geleerd/ontdekt als het om kunst gaat.

Leerpodium portfolio’s zijn webbased en kunnen vanaf ieder device worden gevuld en aangepast; een student kan op welk moment dan ook zijn ervaringen, ideeën, schetsen en vastleggen en dus ook delen met docent en medestudent.

Zowel docenten als peers kunnen op verschillende manieren feedback leveren. Bijvoorbeeld via rubrics, een cijfer of schaal (O/V/G) of een geschreven commentaar.

Het CKV dossier kan in samenhang worden gebracht met andere vakken of leergebieden en ieder individueel portfolio is eenvoudig mee te nemen naar vervolgopleidingen en/of kan door de lerende zelf gepubliceerd worden als website op het internet (Leerpodium heeft veel HBO kunstopleidingen als klant en we zien dit vaak gebeuren).
Het hele leerproces blijft zichtbaar en wordt voor de school en inspectie veilig gearchiveerd.

Voordelen in het kort:

  • Eenvoudig in het gebruik
  • Makkelijk mee te nemen naar volgende leerjaren/vervolgopleidingen
  • Benaderbaar vanuit elk device
  • Flexibel
  • Vakoverschrijdend
  • Gepersonaliseerd
  • Sluit aan bij belevingswereld van de leerling
  • Docent behoudt overzicht
  • Docent kan makkelijk werk nakijken/beoordelen

Zie ook

Portfolio.education

Leerpodium heeft een platform voor digitale portfolio’s ontwikkeld: portfolio.education. Hiermee kunnen scholen of docenten gratis en vrijblijvend drie maanden een op maat gemaakte portfolio-omgeving proberen. Zie voor meer informatie de website van portfolio.education.

Direct naar portfolio.education

Voorbeelden uit de praktijk

keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_left

kunstdossiers Haganum

Gymnasium Haganum is beste vwo school in Zuid-Holland
Casestudy

Het Gymnasium Haganum maakt gebruik van kunstdossiers bij CKV. Leerlingen maken recensies van voorstellingen, films of musea en uploaden foto’s van eigen gemaakt materiaal, zoals een tekening. Docenten en leerlingen geven online feedback.

De school maakt gebruik van een netwerk aan websites, die allemaal een ander doel hebben. Klik op onderstaande toepassingen om meer te weten komen over de verschillende toepassingen die op deze school gebruikt worden.

CKV-kunstdossiers in beeld

HG Portfolio 1
CKV-kunstdossier voorbeeld 1: slider met eigen materiaal
CKV-kunstdossier voorbeeld 2: blog met concertverslagen, filmreviews en foto’s
HG Portfolio 3
CKV-kunstdossier voorbeeld 3: een persoonlijke foto en uitklapmenu
HG Portfolio 4
CKV-kunstdossier voorbeeld 4: widgets bieden veel mogelijkheden, zoals een agenda en blogcategorieën

kunstdossiers Maris

MariscollegeOLQP Liceo AlessieTwinning

 

 

Casestudy

Het Mariscollege maakt gebruik van tto-dossiers. Dat zijn dossiers binnen digitale portfolio’s, speciaal voor tweetalig onderwijs (tto). Het Mariscollege heeft een netwerk voor vakken die gerelateerd zijn aan tto. De vakken hebben allemaal een eigen website. Docenten volgen online de voortgang van leerlingen per eio cfec competentie in rubrics. Leerlingen plaatsen activiteiten in hun tto-dossiers.

Het netwerk is tegelijkertijd een portaal waarmee samenwerking tussen Europese scholen mogelijk is. Wij werken bijvoorbeeld met Liceo Alessi (Italië) en OLQP (Engeland). Wij gaan ook regelmatig op bezoek in deze landen, waar kennis wordt uitgedeeld en ervaringen worden verwerkt in de tto-dossiers. Bekijk zijn foto’s en ervaringen in ons blog.

De TTO dossiers worden tevens gebruikt als Kunstdossier waar de leerlingen hun werk publiceren voor het vak CKV. De docent kan alle taken op het netwerk klaarzetten. Hij kan nadat een uitwerking door de leerling is ingeleverd, kan de docent in dezelfde omgeving het werk nakijken, feedback geven en becijferen. Het werk gaat nooit meer verloren en de leerling heeft na afloop van zijn school carrière een portfolio die hij kan gebruiken bv bij aanmelding voor een vervolgopleiding.

TTO-dossiers in beeld

tto-dossiers
Bekijk uitwerkingen van studenten per rubric of per individueel tto-dossier
tto-dossiers
Het vormgeven en vullen van het tto-dossier wordt stap voor stap uitgelegd in de handleiding
tto-dossiers
TTO-dossier voorbeeld 1: de scrollbar die van links naar rechts gaat maakt dit dossier bijzonder
tto-dossiers
TTO-dossier voorbeeld 2: tto-dossier met eigen foto en kleurrijke opmaak
tto-dossiers
TTO-dossier voorbeeld 3: tto-dossier met volgknoppen voor sociale media