Badges en achievements

Wat zijn badges en achievements?

Badges en achievements zijn beloningen die een leerling online krijgt voor prestaties of handelingen. Daarmee demonstreert de leerling de beheersing van kennis en vaardigheden. De leerling krijgt bijvoorbeeld een beloning voor lesmateriaal bestuderen, opdrachten inleveren of elkaar feedback geven. Het is een simpele vorm van gamification die makkelijk te integreren is in een elektronische leeromgeving, klassensite of digitaal lesmateriaal.

Elke leerling heeft een persoonlijk scorebord. Leerlingen zien van elkaar hoe ver zij zijn, wat een wedstrijdelement is. Docenten zien eenvoudig welke leerlingen voor- of achterlopen. Ook biedt het inzicht in welke lesstof door leerlingen niet goed wordt afgerond.

Docenten kunnen de beloningen voor de prestaties handmatig toekennen. Zij kijken de opdrachten online na en geven vervolgens wel of geen beloning. Automatisch toekennen kan ook. Dat scheelt nakijkwerk en is dus tijdwinst.

De voordelen op een rijtje

  • Interactief lesmateriaal
  • Wedstrijdelement zorgt vaak voor meer motivatie
  • Differentiatie in tempo, niveau, interesse
  • Automatisch of handmatig toekennen
  • Eigen badges en achievements vormgeven

Meer informatie

Digitale badges kunnen het onderwijs innoveren (Rubens, 2014)
over hoe badges zijn geïntegreerd in een cursus van Hickey en Kelly (2013). 

Onderstaand filmpje legt uit wat badges zijn en hoe ze worden ingezet om onderwijs efficiënter en leuker te maken.

Voorbeelden uit de praktijk

keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_left

Badges Dutch Training & Exposure Program

Gemeente Rdam Hoogheemraadschap van Delfland Nuffic Neso RDM Campus

Casestudy

Het Dutch Training & Exposure Program (DUTEP) is een samenwerkingsverband van Nuffic Neso Indonesia, de Gemeente Jakarta, de Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap van Delfland en het RDM Kenniscentrum van de Hogeschool Rotterdam. Voor dit internationale project werken de deelnemers samen op onze op maat gemaakte elektronische leeromgeving.

DUTEP werkt met een online platform waarin badges gebruikt worden. Zij hebben gekozen voor een simpele opbouw om badges te winnen: een kleine badge voor een opdracht inleveren, een grote badge voor het afronden van een module en een digitaal certificaat voor het afronden van het hele trainingstraject. De badges zijn zelf vormgegeven, zodat het aansluit op het thema watermanagement.

DUTEP in beeld

Badges Dutch Training & Exposure Program
Ontwikkelingen in een scorebord / progressbar

 

Badges Gymnasium Haganum

gymnasium haganum
Casestudy

Bij het vak Filosofie plaatst de docent een filosofische stelling in een forum waar de leerlingen op reageren. De docent beoordeelt de argumenten. Goede argumenten worden beloond met een badge. Om de docent op weg te helpen, is een handleiding toegevoegd voor het plaatsen van stellingen.

Het Gymnasium Haganum maakt gebruik van een netwerk aan websites, die allemaal een ander doel hebben. Klik op onderstaande toepassingen om meer te weten komen over de verschillende toepassingen die op deze school gebruikt worden.

Badges in beeld

Badges
Gymnasium Haganum hoofdpagina
Badges
Gymnasium Haganum badgesoverzicht
Badges
Gymnasium Haganum forum
Gymnasium Haganum forum handleiding
Gymnasium Haganum handleiding