Lo and behold

Lo and behold

Vorige week was de documentaire Lo and behold weer eens te zien op NPO Cultura. De documentaire is van de veelzijdige en uiterst productieve Werner Herzog die bekend is geworden door speelfilms als Fitzcarraldo en Queen of the desert. Maar ook documentaires als Grizzly man en dus ook Lo and behold.

De film, met de ondertitel: Reveries of the connected world, vertelt op een uiterst vermakelijke wijze over de begindagen van het internet en geeft wat meer inzicht in de processen en problemen die destijds speelden. In de film geven diverse deskundigen achteraf hun visie over hoe het is gegaan maar ook over wat ze van de toekomst van het internet verwachtten.

Een van die grondleggers was Leonard Kleinrock, die de film opent en op een aanstekelijke manier weet te vertellen dat het eerste bericht dat over het internet ging het woord ‘lo’ was. Het had ‘log in’ moeten worden, maar de computer crashte na de eerste twee letters.

Lo and behold

Wie waren die eerste pioniers? Wat waren hun drijfveren? En hoe zagen ze de toekomst?
We ontdekken hoe po√ętisch en filosofisch de conceptie van het internet was. Hoe het sneller en totaler dan elke andere menselijke vinding ons leven en onze cultuur vormgeeft. En hoe de nabije toekomst bijna niet te bevatten is. (VPRO GIDS)

Terugkijken dus.

Terugkijken en vooruitkijken

Ook ter lering en vermaak is de blogspot van Wilfred Rubens deze week. Hij gaat een lezing geven over de geschiedenis van het internet en heeft enkele aardige bronnen om zijn verhaal aan te vullen.

De eerste is een Teleac cursus uit 1996 over internet: Wat is het? Wat kun je ermee? Wat heb je nodig om op internet te kunnen? (We liefst 8MB RAM; Ja, MB niet GB). En ook de vraag, wat zal de toekomst bieden?
Je kunt hier beginnen met deel 1 en de andere 6 delen ook bekijken.

Het blijkt maar eens bijzonder moeilijk om te bedenken hoe dingen zullen verlopen. Zelfs de kenners kunnen het wel eens finaal mis hebben.
Zie deze lijst met toekomstvoorspellingen:

https://www.msn.com/en-us/news/technology/the-best-and-worst-technology-predictions-of-all-time/ss-BBIMwm3#image=11

Mensen die nog meer leuke dingetjes hebben om te delen, graag invoegen als comment op deze post.