baas op het internet

Online veiligheid is ook voor Leerpodium een issue. Studenten hebben bij ons allemaal een eigen website binnen een veilige leeromgeving. Maar het gebeurt vaker dat we merken dat studenten niet altijd even goed opletten. Soms verlaat je de klas en zie je dat de website van een leerling nog openstaat bijvoorbeeld.

Gebruik van mobieltjes in de klas is op de meeste scholen verboden. Toch zie je vaak dat studenten stiekem aan het chatten zijn o.i.d. Soms wordt dat hard door de klas verkondigd als er iets ‘leuks’ gebeurt op Instagram of Snapchat.

Maar al te vaak blijkt uit het soort opmerkingen dat de betreffende studenten weinig bewust zijn van wat ze online doen. Wat privacy inhoudt en hoe ze daarmee om moeten gaan, lijkt voor veel leerlingen abstract en ver weg.

Daarbij klagen docenten wel eens dat hun leerlingen weliswaar zogenaamde digital natives horen te zijn, maar dat hun technische ICT vaardigheden nogal wat te wensen overlaten.

Er zijn veel aanbieders van ‘online safety’ programma’s.
Computeropschool heeft daar onlangs een aan toegevoegd met inhoudelijk sterke en vooral ook praktisch uitvoerbare lessen die eens verder ingaan op technische aspecten zoals encryptie, data en algoritmes. Het programma stelt vragen over wat het internet eigenlijk is en wat je moet doen om een goed wachtwoord te genereren.

Nog een voordeel, voor veel van de les activiteiten hoef je niet eens online te zijn.

https://www.computersopschool.nl/nieuws/word-de-baas-op-internet

 

En wat betreft het niet aanwezig zijn van computervaardigheden; ik twijfel daarover. Het meest voorkomend probleem dat wij tegenkomen is het feit dat studenten regelmatig hun wachtwoord vergeten!