Alles wat wij doen, kun je makkelijk zelf

‘Geen vendor lock-in’ staat in de verkoopfolder van Leerpodium. Bij onze klanten benadrukken we dat feit, omdat wij ervan overtuigd zijn dat het een van de sterke punten van ons systeem is.
Maar wat houdt het eigenlijk in?

Als wij potentiële klanten bezoeken, is een van de eerste dingen die wij zeggen:
‘Jullie hebben ons niet nodig. Wat wij doen, kun je zelf ook. Je zoekt een fanatieke docent of ict’er, zet een (gratis) WordPress netwerk op je server en je gaat aan de gang’.

En dat menen we.
Wij verkopen namelijk geen software. Wat wij doen is advies geven.
Wij kunnen natuurlijk als Leerpodium wel helpen met het opbouwen van een dergelijk netwerk, omdat we dit al vele malen hebben gedaan. Al doende hebben we diverse tools hebben gevonden en weer andere ontwikkeld om het proces te vergemakkelijken, zodat we ‘agile’ kunnen inspelen op wensen van klanten.
Maar, omdat scholen en instellingen die tijdsinvestering vaak niet willen of kunnen doen, komt het erop neer dat wij ook zorgen voor hosting en onderhoud.

Er zijn bedrijven die specifieke software voor het onderwijs ontwikkelen van de grond af aan. Dan is er meestal maar één smaak mogelijk, en dat is de smaak van het bedrijf. Niet dat dit slecht hoeft te zijn, dat vooropgesteld.
Maar er zit een keerzijde aan: Er is geen ander bedrijf dat dezelfde software gebruikt, want die is speciaal door het bedrijf voor een specifiek doel gebouwd.
Dus als je als school om welke reden dan ook weg zou willen bij dat bedrijf, wordt het zeer lastig, zo niet onmogelijk, om een ander bedrijf te vinden dat hetzelfde kan leveren, want geen enkel ander bedrijf doet het op die specifieke manier.

Bijna alle WordPress software dat Leerpodium gebruikt is gratis van het internet te halen, en die zullen altijd worden geupdate. Een school of instelling kan dus op elk moment tegen ons zeggen:
‘We gaan het vanaf nu zelf doen; help even met het overzetten van het materiaal naar onze eigen server’. En daarna: ‘dank je wel jongens. Vaarwel’.
Of ze kunnen ervoor kiezen om een ander bedrijf te zoeken dat WordPress kan hosten. Die zijn er genoeg tenslotte. Een school of instelling die met Leerpodium in zee gaat is dus niet afhankelijk van één leverancier.

En dat is wat ‘geen vendor lock-in’ inhoudt. Een opdrachtgever kan op elk moment ervoor kiezen om met een ander in zee te gaan, of het verder zelfstandig te doen, er zijn geen kosten aan verbonden en het product blijft hetzelfde. En eigenlijk moedigen wij dat ook aan.